Trzy zasady idealnej kolacji

Kolacja to posiłek, który może być doskonałym zwieńczeniem dnia, a dla niektórych jest także jedynym posiłkiem który można zjeść w spokoju. Warto więc wykorzystać tę możliwość na przygotowanie czegoś odżywczego, zdrowego, zarówno dla naszego ciała jak i ducha.
Kolacja powinna być posiłkiem pełnowartościowym, czyli zawierającym wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Należy jak najlepiej zadbać o dobre źródła białka, złożone węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także zestaw witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, iż kolacja nie może być bardzo obfitym posiłkiem po to, aby umożliwić swojemu organizmowi odpowiedni odpoczynek w nocy. Swoją kolację warto przygotować na pewnych zasadach.
Zasada pierwsza: wyznacz odpowiednio wczesna godzinę na kolację.

 

Nie można spożywać posiłków zbyt późno, ponieważ może to doprowadzić do poważnych problemów ze snem. Najlepiej jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.
Zasada druga: nie jedz produktów ciężkostrawnych. Organizm w nocy powinien odpoczywać, a nie zajmować się trawieniem tego typu posiłków. Jedzenie produktów ciężkostrawnych w godzinach wieczornych może powodować problemy z zasypianiem, a także niekomfortowy sen i pojawianie się koszmarów sennych.
Zasada trzecia: co zjeść na kolacje? Postaw na ciepłe posiłki! Obróbka termiczna znacznie poprawia strawność produktów, a więc organizm nie jest bardzo obciążany w trakcie nocy. Ciepłe kolacje polecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym, a także osobom odchudzającym się.

You may also like...