Smardze – grzyby, które pojawiają się wiosną w Polsce

Pierwsze smardze zauważymy w lesie już w marcu. Chociaż smardze są w Polsce pod ochroną, to jednak są sposoby, żeby spróbować ich smaku. Grzyby te zaliczają się do najszlachetniejszego gatunku. Wielu Polaków ceni je wyżej, nawet od smacznych borowików. Wspaniały aromat smardzów, podobny do smaku orzechów – to sprawia, że te grzyby wiosenne w Polsce mają swoich fanów. Przykrą wiadomością jest fakt, że smardze, niemalże w całości, zniknęły z polskich lasów. Znajdziemy je często na łąkach, w parkach czy też przy drogach. Zazwyczaj rosną na terenach podmokłych. Dlatego spotkać je możemy na powierzchniach przyrzecznych.

Ciężko znaleźć rosnącego smardza. Wynika to z tego, że coraz rzadziej pojawiają się one w porze wiosennej, co nie oznacza, że nie spotkamy ich wcale. Jeśli wybrałeś się na przechadzkę do lasu lub na łąkę i spotkasz smardza, musisz pamiętać o tym, że pod żadnym pozorem nie możesz ich zrywać. Wszystkie smardze są chronionymi grzybami wiosennymi w Polsce.

Jest pewien wyjątek. Gdy napotkasz smardze, które nie znajdują się na terenach liściastego lasu, lecz w Twoim ogródku lub na prywatnej działce, wtedy możesz te grzyby wiosenne zerwać. Smardze są bardzo pyszne. Z wielką przyjemnością możesz się nimi delektować. Nie bez powodu są nazywane grzybami szlachetnymi, o czym była mowa wcześniej. Zatem pora poszukać w lesie grzyby wiosenne w Polsce.

Wyjątkiem są również niektóre kraje europejskie, gdzie zbieranie smardzów jest dozwolone. Takimi państwami są: Czechy, Słowacja, Austria, Dania, Norwegia, Francja, a także Turcja. Co kraj, to inny obyczaj.

You may also like...